Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate și noutăți
Comunicate și noutăți
13.07.2023  
Desfășurarea lucrărilor de monitoring forestier
Anual, în tot fondul forestier, gestionat de entitățile silvice, subordonate Agenției ”Moldsilva” sunt desfășurate lucrări de monitoring forestier, lucrări ce țin de evaluarea, analiza și supravegherea influienței poluării aerului asupra stării de sănătate a pădurilor, în conformitate cu prevederile Programului Internațional ICP Forests.
  
05.07.2023  
Desfășurarea lucrărilor pentru pregătirera solului în cadrul proiectului Național de Împădurire și Reîmpădurire
Sunt în desfășurare lucrările de înlăturare a vegetației erbacee și arbustive de pe suprafața de teren (47 ha), unde urmează a fi pregătit solul și împădurită în trim.IV a.2023, în cadrul Proiectului Național de Împădurire și Reîmpădurire a Plaiului Natal - teren acordat de Primăria Pănășești.
  
   
29.07.2022  
Schimb de experiență
În data de 28.07.2022 s-a desfășurat un schimb de experiența între silvicultorii  Î.S. Î.S.C. Straseni (în calitate de gazdă) și ÎS ÎS Hîncești Silva, privitor la particularitățile tratamentelor de regenerare sub masiv, prin tăieri uniforme și neuniforme.
  
22.07.2022  
Avertizare meteorologica
Avertizare meteorologica_21.07.2022.pdf
  
   
18.07.2022  
Conferința II de amenajare a pădurilor
În contextul asigurării îndeplinirii prevederilor ordinului fondatorului - Agenției ”Moldsilva” nr.141 din 18.04.2022 ”Cu privire la organizarea lucrărilor de reaminare a pădurilor în anul 2022”, în data de 15.07.2022, în cadrul întreprinderii, a fost desfășurată conferința II de amenajare a pădurilor, cu invitarea reprezentanților Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Grădinii Botanice, Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, precum și reprezentanții Administrației Publice Locale. În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele analizelor privind implementarea amenajamentului silvic precedent, măsurile de gospodărire a pădurilor în perioada precedentă de revizie, precum și viziunile asupra proiectărilor amenajamentului silvic curent.
  
12.07.2022  
Avertizare meteorologică
În corespundere cu avertizarea meteorologică ”Cod Galben”, emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în perioada 09-16 iulie 2022 sunt prognozate fenome de pericole excepționale de inendii cu caracter natural, pe tot teritoriul Republicii Moldova.În acest context, se solicită cetățenilor, maximă atenție în repestarea măsurilor ce se impun pentru prevenirea incendiilor: nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; nu lăsați focul deschis fără supraveghere; nu aruncați, în vegetația uscată, mucuri de țigări, chibrite aprinse sau materiale care mocnesc; respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale; supraveghere permanentă a copiilor și interzicerea jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrite, brichete, etc.);Stimați cetățeni, numai respectând măsurile de prevenire a incendiilor, ne protejăm viața, bunurile statului și bunurile materiale personale.
  
   
01.07.2022  
Vizita la întreprindere a dnei Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului
La 30 iunie, anul curent, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat o vizită de lucru la Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni.La eveniment, au participat angajații întreprinderii și au fost abordate diverse probleme ce țin de domeniul forestier.Cele mai stringente probleme cu care se confruntă sectorul forestier sunt degradarea continuă a ecosistemelor forestiere, fragmentarea habitatelor silvice; diminuarea suprafeţelor ocupate şi agravarea situaţiilor unor ecosisteme rare şi periclitate – stejărete, degradarea, aplicarea unor volume insuficiente la lucrări de regenerare şi construcţie ecologică prin care să se urmărească ameliorarea compoziţiei prin promovarea biotipurilor mai rezistente la schimbările climatice.
  
16.07.2021  
Conferința I de amenajare a pădurilor
În corespundere cu scrisoarea Fondatorului - Agenția ”Moldsilva” nr.02/021-854 din 14.07.2021, în data de 23.07.2021, în cadrul întreprinderii va fi desfășurată Conferința I de amenajare a pădurilor, gestionate de întreprindere, cu tematica: ”Oragnizarea lucrărilor de reaminajare a pădurilor în anul 2021” (lucrări executate o dată la 10 ani), în cadrul căreia vor fi abordate următoarele subiecte: 1. Tema de proiectare, sarcinile amenajamentului curent al fondului forestier, aflat în gestiunea entității silvice vizate;2. Aspecte privind particularitățile amenajamentului silvic curent a fondului forestier aflat în gestiunea entității silvice vizate.
  
   
09.07.2021  
Inițierea măsurilor de combatere a buruienii ambrozia
În conformitate cu Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii amrbozia (Ambrosia artemisiifolia), aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.967 din 03.10.2018, în cadrul fondului forestier, gestionat de întreprindere, au fost inițiate măsuri necesare în scopul depistării și distrugerii buruenii ambrozia și prevenirii răspândirii acesteia. Măsurile respective vor avea drept scop identificarea sectoarelor din fondul forestier (liziera pădurii și acostamentele drumurilor ce traversează fondul forestier), unde este prezentă această specie invazivă și efectuarea lucrărilor de întreținere/combatere a sectoarelor respective prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosnitar.
  
05.07.2021  
Demarearea lucrărilor de monitoring forestier
În scopul organizării lucrărilor ce țin de evaluarea, analiza și supravegherea influienței poluării aerului asupra stării de sănătate a pădurilor din Republica Moldova, în conformitate cu prevederile Programului Internațional ICP - Forests, precum și în corespundere cu planul de producere, aprobat pentru a.2021, în subdiviziunile întreprinderii (ocoale silvice) au demarat lucrările, în teren, de monitoring forestier în toate arboretele gestionate. Lucrările vor fi executate în strictă conformitate cu prevederile Îndrumărilor tehnice.
  
   
27.07.2020  
Avertizare meteorologică
  
22.07.2020  
Campania de vaccinare a vulpilor contra rabiei
Rabia (turbarea) este o boala infectioasa virala a mamiferelor cauzata de un virus, virusul rabic, care se gaseste in saliva animalelor si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale, cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi, însă acest virus poate fi întîlnit și la alte specii de animale sălbatice (veverițe, jderi, căprioare, șobolani) cît și la animale domestice ( cîinii, pisici, bovine, caprine).În perioada ce urmează va fi desfășurată Campania de vaccinare a vulpilor contra rabiei, cu distribuirea manuală a momelelor (vaccinul) în vizuinile din jurul localităţilor, lacurilor, drumurilor publice etc. și locurile greu accesibile. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a cîinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.Obiectivele programului sunt: supravegherea rabiei în populaţia de animale sălbatice; controlul rabiei în populaţia de vulpi; monitorizarea vaccinării orale în populaţia de vulpi; supravegherea prevalenţei rabiei în populaţia de animale domestice, inclusiv cîini şi pisici.
  
   
31.07.2019  
Avertizare meteorologică
  
07.07.2019  
Servicii de agrement
Întreprinderea oferă servicii de agrement - în zona fondului forestier, gestionat de ocolul silvic Strășeni (km 6) este amplasat edificiul ”Casa vânătorului”, cu 2 nivele și zona de odihnă (foișor), care poate fi utilizat în scopuri de recreere.