vezi mai mult

Îngrijirea semănăturilor în pepinierele silvice
30.04.2024     
 
Vizita de lucru a membrilor Comisiei de mediu, climă și tranziție verde
24.04.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate și noutăți » Campania de vaccinare a vulpilor contra rabiei
22
07.2020
Campania de vaccinare a vulpilor contra rabiei
   
 

Rabia (turbarea) este o boala infectioasa virala a mamiferelor cauzata de un virus, virusul rabic, care se gaseste in saliva animalelor si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale, cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral. 

Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi, însă acest virus poate fi întîlnit și la alte specii de animale sălbatice (veverițe, jderi, căprioare, șobolani) cît și la animale domestice ( cîinii, pisici, bovine, caprine).

În perioada ce urmează va fi desfășurată Campania de vaccinare a vulpilor contra rabiei, cu distribuirea manuală a momelelor (vaccinul)  în vizuinile din jurul localităţilor, lacurilor, drumurilor publice etc. și  locurile greu accesibile. 

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a cîinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.

Obiectivele programului sunt: supravegherea rabiei în populaţia de animale sălbatice; controlul rabiei în populaţia de vulpi; monitorizarea vaccinării orale în populaţia de vulpi; supravegherea prevalenţei rabiei în populaţia de animale domestice, inclusiv cîini şi pisici.