23.09.2024 Silvicultura la femenin - rolul femeilor în sector. Azi, 23.09.2024, reprezentantele întreprinderii au participat la evenimentul ”Silvicultura la femenin - rolul femeilor în sector. Inițiative de mediu pentru femei între provocări și oportunități”, desafășurat în incinta Parlamentului RM, ghidat de Veronica Briceag, deputată în Parlamentul Republicii, Comisia mediu, climă și tranziție verde. Evenimentul a fost dedicat femeilor din silvicultură și a avut scopul nobil de a celebra contribuția femeilor în gestionarea și protejarea resurselor naturale ale statului.
20.09.2024 Mesaj de felicitare cu ocazia ”Zilei profesionale a lucrătorului din ramura silvică”. Marea familie a creatorilor şi apărătorilor codrilor serbează tradiţional în a treia sîmbătă a lunii septembrie ziua profesională – Ziua lucrătorului din silvicultură.
Cu ocazia acestei sărbători, adresăm cele mai calde şi sincere felicitări tuturor silvicultorilor, cărora le mulţumim pentru devotamentul şi înaltul profesionalism, manifestat pe parcursul activităților zilnice, întru asigurarea cu succes a principalei sarcini - extinderea, regnerarea și paza fondului forestier de stat.
23.08.2024 Păstrați pădurea curată Mediul înconjurător cuprinde toate speciile vii, resursele naturale, vegetația, microorganismele, rocile, atmosfera, clima, vremea - tot ce apare sau există în mod natural pe planetă. Planeta poate supraviețui fără oameni, însă noi nu putem supraviețui dacă ne distrugem singuri casa. Fiecare dintre noi are o influenţă majoră asupra mediului înconjurător. Doar împreună putem avea grijă de „plămânii verzi” ai planetei pentru bunăstarea generaţiilor viitoare. Îndemnăm cetăţenii să fie responsabili faţă de natură pentru o viaţă sănătoasă şi prosperă.
22.08.2024 Seminar de instruire ”Starea de sănătate a arborilor în cadrul rețelei naționale de monitoring forestier” În conformitate cu ordinul fondatorului - Agenția ”Moldsilva” nr.187 din 14.08.2024 ”Cu privire la organizarea lucrărilor de evaluare a stării de sănătate a arborilor în cadrul rețelei naționale de monitoring forestier”, în data de 21.08.2024, la întreprindere, a fost desfășurat seminarul de instruire, cu participarea specialiștilor Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, precum și reprezentanților (adjuncți șefi de ocoale silvice, maiștrii pădurari, ingineri) din 9 întreprinderii silvice (zona centru).
20.08.2024 Concursul ”Cel mai bun pădurar” ediția a.2024 În perioada 14-19 august, a fost desfășurat concursul ”Cel mai bun pădurar”, ediția a.2024, în scopul evaluării abilităților profesionale, teoretice și practice ale pădurarilor. Anul curent titlul de ”Cel mai bun pădurar” a fost decernat dlui Racovița Victor, pădurar din cadrul ocolului silvic Strășeni, subdiviziune a întreprinderii. Concursul a derulat în 2 etape: fază de ocol silvic și fază de întreprindere. Învingătorul fazei de întreprindere v-a participa la etapa finală - între toate entitățile ramurii silvice din țară.
06.08.2024 Eliminarea vegetației forestiere Eliminarea vegetației forestiere preexistente neutilizabile cu ajutorul utilajului forestier specializat
06.08.2024 Îngrijirea culturilor silvice Îngrijirea culturilor silvice în terenurile APL Recea, pe o suprafață de 3,06 ha, UCF 2G
12.06.2024 Îngrijirea culturilor silvice În desfășurare sunt lucrările de îngrijire a culturilor silvice pe terenurile acordate spre împădurire de către APL Recea, pe o suprafață de 29.0 ha.
03.06.2024 Participarea la spartachiada silvicultorilor - ediția XXIII
În perioada 30 mai - 01 iunie 2024, în Vadul-lui-Vodă, a fost desfășurată spartachiada sportivă a silvicultorilor din Republica Moldova, la următoarele probe: volei masculin, mini-fotbal masculin, tenis de masă, tragerea otgonului, șah, darts, volei femenin, ”La start cu familia”.
Echipa întreprinderii a ocupat locul I la volei masculin, locul I la volei feminin, locul I ”La start cu familia”, locul IV la tenis de masă masculin.
30.05.2024 Ședința tehnică (monitorizarea, evaluarea progreselor și rezultatelor implementării Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor (PNERP) În baza ordinului fondatorului - Agenției ”Moldsilva” nr.102 din 27.05.2024, cu privire la organizarea ședinței tehnice, vizând monitorizarea, evaluarea progreselor și rezultatelor implementării PNERP (Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor), în primăvara anului curent, în data de 30 mai 2024, în cadrul întreprinderii silvo-cinegetice Strășeni a fost desfășurată ședința menționată, cu participarea specialiștilor din cadrul tuturor întreprinderilor ramurii silvice (directori, ingineri șefi, ingineri regenerarea pădurii, ingineri fond forestier, mecanici, pădurari, etc.).
Sedință a fost prezidată de Președintele Republicii Moldova dna Maia Sandu, Ministrul mediului dl Sergiu Lazarencu, directorul Agenției ”Moldsilva” dl Victor Durbală.
La finele ședidnței, întreprinderilor silvice, a fost repartizat echipament, utilaj și tehnică performantă (tractoare) dedicată lucrărilor de împădurire/reîmpădurire (lucrări la sol, plantare și menținerea culturilor silvice, etc.).
29.05.2024 Vizita delegației Societății Forestiere din Franța În data de 29.05.2024 întreprinderea a găzduit delegația Societății Forestiere din Franța, care se află în Republica Moldova pentru efectuarea unui raport în vederea asigurării implementării Programului de reforme în domeniul forestier. Reprezentanții Societății Forestiere din Franța au vizitat fondul forestier de stat, gestionat de întreprindere (ocolul silvic Strășeni) și au făcut cunoștință cu modul și procedeele de conducere a fondului forestier, metodele de regenerare (artificială, naturală și autorarea regenerării naturale), precum și au întreprins o vizita în pepiniera silvică, creată în scopul reproducerii materialului săditor.
29.05.2024 Recepția tehnică a lucrărilor de împădurire Recepția tehnică a lucrărilor de împădurire, în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP), în teritoriul APL Recea, APL Pănășești și APL Strășeni, de către grupul de lucru format din reprezentanții întreprinderii, Inspecției pentru Protecția Mediului și Primăriilor menționate.
22.05.2024 Vizita de lucru în România În baza ordinului Agenției ”Moldsilva” nr.98 din 16.05.2024, în perioada 19-21 mai 2024, un grup de specialiști din cadrul ramurii silvice din Republica Moldova au întreprins o vizită de lucru în România, în scopul cunoașterii bunelor practici aplicate în creșterea materialului forestier de reproducere, perspective de extindere și dezvoltare a pădurilor, precum și evoluția pepinierelor silvice în efortul de asigurare a cantității necesare de material forestier de reproducere.
24.04.2024 Vizita de lucru a membrilor Comisiei de mediu, climă și tranziție verde În data de 23.04.2024, Comisia mediu, climă și tranziție verde, din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, a întreprins o vizită de lucru la Î.S. Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni, prvind evaluarea procesului de implementare a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP) pentru perioada 2023-2032, precum și privind acțiunile și măsurile, care se întreprind în vederea contracarării fenomenului de braconaj.
12.04.2024 Educarea ecologică a generației fragide În data de 11.04.2024 întreprinderea a găzduit copiii de la Grădinița ”Poienița picilor” din mun.Chișinău, care au făcut cunoștință cu flora și fauna pădurii, inclusiv efectuând acțiuni de plantare și salubrizare a pădurii. Măsurile date au fost desfășurate întru educația generației fragide pentru ocrotirea mediului înconjurător, care cu grijă au adunat deșeurile de la produsele folosite de ei însăși (înghețată, șervețele, ambalaje, etc...), dar și altele care nu le aparațineau (ceia ce multor maturi ar fi ca exemplu demn de urmat).
08.04.2024 Anunț privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 La solicitarea Cancelariei de Stat a Republicii Moldova nr. 27-119-3448 din 27.03.2024, publicăm următorul comunicat:
În perioada 8 aprilie -7 iulie a.2024 în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).
04.04.2024 Instalarea coliviilor în fondul forestier gestionat În cadrul ocolului silvic Căpriana au fost instalate 50 colivii, în data de 04.04.2024 cu ajutorul elevilor de la școala din sat, pentru a atrage păsările să se înmulțească în fondul forestier, în scopul deminuării dăunătorilor xilofagi ai pădurii. Total în cadrul ocoalelor silvice, subdiviziuni ale întreprinderii, în primăvara anului curent vor fi instalate 500 colivii (ocolul silvic Strășeni 200 buc., ocolul silvic Scoreni 150 buc. și ocolul silvic Căpriana 150 buc.).
03.04.2024 Semănatul în pepinierele silvice ale întreprinderiii Semănatul în pepinierele silvice ale întreprinderii (ocolul silvic Strășeni 0,52 ha; ocolul silvic Căpriana 0,78 ha; ocolul silvic Scoreni 0,9 ha)
02.04.2024 Lucrări în pepenierele silvice Sunt în derulare lucrările de pregătire a solului în pepinierele silvice ale întreprinderii.
Pepinieră - teren rezervat pentru înmulțirea și formarea plantelor erbacee sau lemnoase până la plantarea lor pe locul definitiv.
20.03.2024 Marcarea Zilei Internaționale a Pădurilor - 21 martie În baza rezoluţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (UN General Assembly A/RES/67/200 în 2012) pct.1 - 21 martie este declarată Ziua Internaţională a Pădurilor.
În scopul organizării bunei desfăşurări a manifestaţiilor dedicate evenimentului menţionat, sensabilizării opiniei publice privind importanţa pădurilor, precum şi pentru ridicarea prestigiului profesiei de silvicultor, promovarea imaginii sectorului forestier şi a educaţiei eco-forestiere, în scopul îndeplinirii cerinţelor ordinului Agenţiei „Moldsilva” nr.60 din 19.03.2024, în cadrul întreprinderii vor fi desfășurate un șir de măsuri în corespundere cu planul aprobat.
12.03.2024 Desfășurarea lucrărilor de plantare în primăvara a.2024 Continuă lucrările de plantare din primăvara anului 2024 pe terenurile alocate spre împădurire de primăriile Strășeni, Pănășești, Recea, pe o suprafață totală de 29,0 ha.
07.03.2024 Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii - 8 Martie Dragi Doamne, Vă felicităm din inimă cu ocazia zilei de 8 martie!
Vă dorim, scumpele noastre, să vă treziți în fiecare dimineață cu speranță și inspirație, să petreceți fiecare moment din viață cu noroc, să oferiți serile oamenilor dragi și să umpleți această lume de iubire și gingășie!
21.02.2024 Ședință de lucru convocată de Dna Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului În data de 12.02.2024, în incinta Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice a fost desfășurată ședința de lucru cu conducătorii întreprinderilor ramurii silvice, convocată de Dna Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului cu tematica: Stabilirea obiectivelor pentru anul 2024 în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, organizarea companiei de plantare din primăvara anului curent.
12.01.2024 Administrarea hranei complementare animalelor salbatice In cadrul ocoalelor silvice, subdiviziuni ale intreprinderii, sunt desfasurate masuri de administrare a hranei complementare animalelor salbatice din fondul forestier, gestionat de intreprindere.
23.11.2023 Lucrări de pregătire a terenului Continuă lucrările de pregătire a terenurilor pentru plantarea culturilor silvice în a.2024, alocate de Primăria Pănășești.