vezi mai mult

Vizita de lucru a membrilor Comisiei de mediu, climă și tranziție verde
24.04.2024     
 
Acțiuni de salubrizare a fondului forestier de stat, gestionat de întreprindere, desfășurate în perioada 13-14 aprilie 2024
15.04.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate și noutăți » 21 Martie - Ziua Internațională a Pădurilor
21
03.2022
21 Martie - Ziua Internațională a Pădurilor
   
 

         Ziua de 21 martie este numită „Ziua internaţională a pădurilor”, care se respectă anual, începând cu anul 2013. Gospodărirea fondului forestier presupune aplicarea tratamentelor ce stopează carpinizarea arboretelor şi îmbunătăţeşte compoziţia, structura şi condiţiile de creştere a speciilor autohtone silvoformate de cvercinee şi gorun. O prioritate are regenerările naturale şi artificiale ale stejarului. Anual în scopul îmbunătăţirii compoziţiei, structurii, stării funcţionale a viitorului arboret se efectuează lucrări de regenerare, lucrări de sădire şi curăţire.

          Pădurile reprezintă o podoabă a planetei noastre, îndinzîndu-se ca un imens brâu verde de-a lungul munţilor, dealurilor, cîmpiilor şi malurilor apelor.                 

          Rolurile benefice ale pădurii sunt miltiple: pădurea produce oxigen şi consumă dioxid de carbon; este un filtru natural, reţinînd în coroanele arborilor particule fine de praf sau cenuşă. Are rolul de stabilizare a climei locale şi conservarea calităţii solului. Pădurea reprezintă pentru om un refugiu în calea poluării, zgomotului, soarelui puternic sau vîntului şi un adăpost extrem de variat lumei animale. La fel pădurea este o sursă de medicamente, conţinînd o diversitate mare de plante şi pomuşoare.

                 Există şi multipli factori de distrugere a padurilor: incediile, acolo unde izbucnesc pot distruge in intregime padurile, daca nu intervine omul sa le stinga; furtunile pot culca la pamant sute de hectare de paduri de molid; pasunatul in paduri face imposibila regenerarea padurii si creeaza conditiile cele mai proaste de dezvoltare a arborilor -acestia cresc greu, strambi, vegeteaza rau, chiar se usuca, padurea se rareste din ce in ce mai mult; ciupercile parazite provoaca imbolnavirea arborilor -arborii slabesc, se usuca, le putrezeste lemnul etc.; insectele daunatoare, unele pot provoaca intreruperea circulatiei hranei in tesuturile arborilor, putand duce la uscarea unei intregi paduri de molid;      şi nu în ultimul rind omul, care cu intervenţia s-a la fel dăunează creşterii benefice a pădurii.   

                Îndemnăm pe toți să păstrăm această capodoperă a naturii, creată de bunul Dumnezeu numită PĂDURE, prin atitudinea grijulie față de aceasta.