Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate și noutăți
Comunicate și noutăți
20.03.2024  
Marcarea Zilei Internaționale a Pădurilor - 21 martie
În baza rezoluţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (UN General Assembly A/RES/67/200 în 2012) pct.1 - 21 martie este declarată Ziua Internaţională a Pădurilor. În scopul organizării bunei desfăşurări a manifestaţiilor dedicate evenimentului menţionat, sensabilizării opiniei publice privind importanţa pădurilor, precum şi pentru ridicarea prestigiului profesiei de silvicultor, promovarea imaginii sectorului forestier şi a educaţiei eco-forestiere, în scopul îndeplinirii cerinţelor ordinului Agenţiei „Moldsilva” nr.60 din 19.03.2024, în cadrul întreprinderii vor fi desfășurate un șir de măsuri în corespundere cu planul aprobat.
  
12.03.2024  
Desfășurarea lucrărilor de plantare în primăvara a.2024
Continuă lucrările de plantare din primăvara anului 2024 pe terenurile alocate spre împădurire de primăriile Strășeni, Pănășești, Recea, pe o suprafață totală de 29,0 ha.
  
   
07.03.2024  
Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii - 8 Martie
Dragi Doamne, Vă felicităm din inimă cu ocazia zilei de 8 martie!Vă dorim, scumpele noastre, să vă treziți în fiecare dimineață cu speranță și inspirație, să petreceți fiecare moment din viață cu noroc, să oferiți serile oamenilor dragi și să umpleți această lume de iubire și gingășie!
  
15.03.2023  
Marcarea Zilei Internaționale a Pădurilor - 21 martie
În baza rezoluţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (UN General Assembly A/RES/67/200) pct.1 - 21 martie este declarată Ziua Internaţională a Pădurilor, care este marcată anual, începând cu a.2013. Tema Zilei Internaționale a Pădurilor din acest an, sub genericul ”Pădurea și Sănătatea”, explorează importanța restaurării și gestionării durabile a pădurilor în abordarea crizelor schimbărilor climatice și a biodiversității. În scopul organizării bunei desfăşurări a manifestaţiilor dedicate evenimentului menţionat, sensabilizării opiniei publice privind importanţa pădurilor, precum şi pentru ridicarea prestigiului profesiei de silvicultor, promovarea imaginii sectorului forestier şi a educaţiei eco-forestiere, în scopul îndeplinirii cerinţelor ordinului Agenţiei „Moldsilva” nr.74 din 14.03.2023, în întreprindere sunt organizate măsuri, în baza unui plan bine determinat, cu elucidarea tuturor acțiunilor ce urmează a fi desfășurate și termenii prestabiliți (plantarea arborilor, impulsionarea activității de comunicare, activități de salubrizare în fondul forestier, etc.).  Vezi: Plan Ziua Padurilor a.2023.pdf      
  
   
13.03.2023  
Demararea lucrărilor de regenerare a pădurii din primăvara anului 2023
În conformitate cu ordinul Agenției ”Moldsilva” nr.70 din 10.03.2023, au fost demarate lucrări de regenrare a pădurii din fondul forestier, proprietate publică a statului, gestionat de întreprinderile silvice, în corespundere cu Normele tehnice privind recepția tehnică și controlul anual al lucrărilor de regenerare, împădurire și creștere a materialului forestier de reproducere, cu stabilirea perioadei optime de executare/finisare a lucrărilor de regenerare artificială, ajutorarea regenerării naturale, completarea lucrărilor de regenerare din anii precedenți, crearea și completarea secțiilor de repicaj și semănatul în pepinierele silvice, cu respectarea tehnicilor, tehnologiilor prevăzute de cadrul normativ.
  
07.03.2023  
Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii - 8 Martie
Sincere felicitări, stimate Doamne!!! Vă dorim ca această zi de primăvară și răsăritul soarelui să aducă peste zi împlinirea viselor alături de tot ceea ce poate fi: mai pur, mai sincer, mai curat…
  
   
06.03.2023  
Desfășurarea reviziilor planificate și de control în primăvara a.2023
Anual, în baza ordinelor fondatorului - Agenția ”Moldsilva” sunt desfășurate reviziile planificate și de control, în corespundere cu Instrucțiunea cu privire la efectuarea reviziilor și controlului operativ în fondul forestier proprietate publică a statului, care reprezintă un sistem de norme tehnice și silvice, de stabilire a modului de îndeplinire a atribuțiilor și responsabilităților personalului serviciului silvic antrenat la paza fondului forestier de stat.Perioada de desfășurare a reviziilor planificate din primăvara anului 2023: 06.03.2023 - 24.03.2023 și a reviziilor de control: 27.03.2023 - 07.04.2023.
  
06.03.2023  
Masuri de intensificare a pazei și protecției fondului forestier de incendii
În corespundere cu ordinul Agenției ”Moldsilva” nr.67 din 06.03.2023, în toate întreprinderile ramurii silvice, se vor organiza măsuri de profilaxie și amenajare antiincendiară a pădurilor și a vegetației forestiere, pregătirea pentru apărarea împotriva incendiilor în perioada de pericol, dotarea și completarea subdiviziunilor cu mijloace disponibile/necesare de stingere a incendiilor în pădure.În acest context se solicită populației să respecte, cu strictețe, normele antiincendiare în pădure, mai cu seamă în zonele cu pericol sporit de izbucnire a incendiilor, la fel și în timpul efectuării lucrărilor de primăvară pe terenurile agricole din preajma fondului forestier.
  
   
03.03.2023  
Demarare acțiuni de salubrizare a fondului forestier
În scopul menținerii ordinii sanitare satisfăcătoare și asigurării unui aspect ”curat și îngrijit” al pădurilor, precum și salubrizării sectoarelor de pădure cu risc sporit de poluare cu deșeuri, în cadrul companiei ”O pădure merită să fie cunoscută curtă și îngrijită”, în zilele de 18 martie, 25 martie, 7 aprilie și 14 aprilie se vor desfășursa măsurile propriu-zise, cu implicarea organizațiilor și persoanelor fizice, ce vor dori să participe la acțiunile de salubrizare, precum și demararea acțiunilor de conștientizare publică în rândul populației, instituțiilor școlare și preșcolare, cu privire la necesitatea menținerii unei păduri curate și îngrijite.
  
01.03.2023  
Măsuri de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecție
În scopul îndeplinirii cerințelor ordinului Agenţiei „Moldsilva” nr.60 din 28.02.2023 „Cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie” Î.S. Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni în a întreprins următoarele măsuri:1. A fost emis ordin pe întreprindere (nr.45 din 01.03.2023), privind măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecție și adus la cunoştinţa personalului serviciului silvic.2. Personalul serviciului silvic a fost informat referitor la verificarea permanentă, în special a locurilor de creştere a acestora, în scopul depistării persoanelor ce colectează şi comercializează plante cu regim special de protecţie, inclusiv a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, etc.);3. În comun acord cu colaboratorii de poliţie şi reprezentanţii inspecţiei pentru protecția mediului teritoriale sunt organizate raiduri (în deosebi pe traseul Chişinău-Leuşeni), în scopul contracarării colectării şi comercializării plantelor cu regim special de protecţie. 4. În cazul depistării a asemenea cazuri vor fi luate măsurile ce se impun, cu informarea ulterioară a Agenţiei „Moldsilva” pe fiecare caz în parte. Vezi: Lista_specii_de_plante_protecie_speciala.pdf
  
   
01.03.2023  
Mesaj de felicitare cu 1 Martie - Ziua Mărțișorului”
Ziua de 1 Martie înseamnă începutul primăverii calendaristice, dar pentru cetățenii țării noarte este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care se celebrează schimbarea de anotimpuri și renașterea naturii. Cu acest deosebit prilej, vă dorim să aveți dispoziție însorită de primăvară, sănătate și bunăstare, fericire și optimism, inspirație și succese, pace și bună înțelegere în familiile Dumneavoastră.
  
01.03.2023  
Ședința de lucru prezidată de Ministra Mediului Dna Iordanca-Rodica Iordanov
În data de 28.02.2023, specialiștii întreprinderii au participat la ședința de lucru, desfășurată cu reprezentanții subdiviziunilor silvice din cadrul Agenției ”Moldsilva”, prezidată de Doamna Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului, sub genericul: Programul Național de Extindere și reabilitare a Pădurilor, cu menționarea sarcinior prioritare din cadrul programului nominalizat.
  
   
25.03.2022  
Incendiu în fondul forestier
În data de 24.03.2022, aproximativ ora 18:00, în o/s Strășeni (subdiviziune a întreprinderii), parcela 35A, a avut loc un incendiu, provocat de cetățeni ai s.Cojușna, care au dat foc resturilor de viță-de-vie, ierbii uscate.La fel în aceiași zi a avut loc incendiu în o/s Căpriana, parcela 40A (localitatea Ciobanca) provocat de cetățenii s.Ciobanca.Din cauza vântului puternic incendiul s-a răspândit pe o suprafață de 4,0 ha (o/s Strășeni) și 1,6 ha (o/s Căpriana), ca rezultat a suferit arboretul de specia salcâm.Prin incendierea culturilor silvice s-a adus un prejudiciu cauzat resurselor de sol, în sumă de 5120 lei (4,0 ha) și respectiv 2128 lei (1,6 ha).Suma prejudiciului adus mediului a fost calculată în baza art.84 al Codului Silvic R.Moldova. Materialele pe acest caz sunt îndreptate în adresa organelor abilitate, spre soluționare (Inspecția pentru Peotecția Mediului, Inspectoratul de Poliție).Intervenim cu solicitarea către cetățeni să fie mai prudenți și să nu aprindă vegetația din prerajma fondului forestier, resturile de viță-de-vie, iarbă uscată, ceia ce ar provoca incendii în păduri.
  
23.03.2022  
Instalarea căsuțelor pentru păsări
Păsările sunt indicatori excelenți ai stării de sănătate a mediului, sunt capabile să raporteze prompt schimbările în vigoare și, să ne alerteze atunci când mediul suferă, fiind și insectivore, au un rol esențial în reglarea echilibrului natural al populațiilor de insecte. Prin urmare, păsările reprezintă un patrimoniu național foarte prețios, pe care trebuie să îl cunoaștem, să îl respectăm și să îl protejăm.Un motiv de bucurie pentru micile înaripate, a fost și instalarea de către elevii școlii s.Căpriana, în fondul forestier gestionat de întreprindere a căsuțelor pentru păsări, măsură ce consolidează copiii la respectul față de natură și tot ce este viu.
  
   
23.03.2022  
Incendiu în fondul forestier
În fondului forestier gestionat de întreprindere, în data de 22.03.2022, în o/s Scoreni (subdiviziune a întreprinderii), parcela 24M, a avut loc un incendiu,provocat de cetățeanul s.Scoreni, care a aprins resturile de viță-de-vie.Din cauza vântului puternic incendiul s-a răspândit pe o suprafață de 1,5 ha, de vegetație forestieră și în arboretul de specia salcâm.Prin această acțiune (incendierea arboretelor de salcâm) s-a adus un prejudiciu cauzat în sumă de 1868,5 lei, calculat în baza art.84 al Codului Silvic R.Moldova.Materialele pe acest caz sunt îndreptate în adresa organelor abilitate, spre soluționare (Inspecția pentru Peotecția Mediului, Inspectoratul de Poliție)Intervenim cu solicitarea către cetățeni să fie mai prudenți și să nu aprindă vegetația din prerajma fondului forestier, resturile de viță-de-vie, iarbă uscată, ceia ce ar provoca incendii în păduri.
  
21.03.2022  
21 Martie - Ziua Internațională a Pădurilor
  Ziua de 21 martie este numită „Ziua internaţională a pădurilor”, care se respectă anual, începând cu anul 2013. Gospodărirea fondului forestier presupune aplicarea tratamentelor ce stopează carpinizarea arboretelor şi îmbunătăţeşte compoziţia, structura şi condiţiile de creştere a speciilor autohtone silvoformate de cvercinee şi gorun. O prioritate are regenerările naturale şi artificiale ale stejarului. Anual în scopul îmbunătăţirii compoziţiei, structurii, stării funcţionale a viitorului arboret se efectuează lucrări de regenerare, lucrări de sădire şi curăţire. Pădurile reprezintă o podoabă a planetei noastre, îndinzîndu-se ca un imens brâu verde de-a lungul munţilor, dealurilor, cîmpiilor şi malurilor apelor. Rolurile benefice ale pădurii sunt miltiple: pădurea produce oxigen şi consumă dioxid de carbon; este un filtru natural, reţinînd în coroanele arborilor particule fine de praf sau cenuşă. Are rolul de stabilizare a climei locale şi conservarea calităţii solului. Pădurea reprezintă pentru om un refugiu în calea poluării, zgomotului, soarelui puternic sau vîntului şi un adăpost extrem de variat lumei animale. La fel pădurea este o sursă de medicamente, conţinînd o diversitate mare de plante şi pomuşoare. Există şi multipli factori de distrugere a padurilor: incediile, acolo unde izbucnesc pot distruge in intregime padurile, daca nu intervine omul sa le stinga; furtunile pot culca la pamant sute de hectare de paduri de molid; pasunatul in paduri face imposibila regenerarea padurii si creeaza conditiile cele mai proaste de dezvoltare a arborilor -acestia cresc greu, strambi, vegeteaza rau, chiar se usuca, padurea se rareste din ce in ce mai mult; ciupercile parazite provoaca imbolnavirea arborilor -arborii slabesc, se usuca, le putrezeste lemnul etc.; insectele daunatoare, unele pot provoaca intreruperea circulatiei hranei in tesuturile arborilor, putand duce la uscarea unei intregi paduri de molid; şi nu în ultimul rind omul, care cu intervenţia s-a la fel dăunează creşterii benefice a pădurii. Îndemnăm pe toți să păstrăm această capodoperă a naturii, creată de bunul Dumnezeu numită PĂDURE, prin atitudinea grijulie față de aceasta.
  
   
07.03.2022  
Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii - 8 Martie
Femeia este un simbol al puterii. Ea este cea mai frumoasă creație a lui Dumnezeu fără de care nu este posibilă nici o altă creație. Fie ca fericirea și binecuvântările lui Dumnezeu să fie întotdeauna alături de tine, FEMEIE.La mulți ani cu pace!
  
01.03.2022  
Demararea campaniei de plantare în primăvara a.2022
În conformitate cu prevederile Codului silvic al Republicii Moldova, având în considerație necesitatea respectării epocii optime de efectuare a lucrărilor la compartimentul ”Regenerarea pădurii”, acțiuni planificate pentru primăvara anului curent, în scopul asigurării îndeplinirii calitative și în termen a indicatorilor aprobați la compartimentul respectiv, în baza ordinului fondatorului - Agenției ”Moldsilva” nr.75 din 01.03.2022, a demarat campania de plantare, inclusiv de pregătire a solului, crearea culturilor silvice, efectuarea lucrărilor de ajutorare a regenerării naturale, completarea suprafețelor împădurite și regenerate în anii precedenți, scoaterea, sortarea și livrarea materialului săditor, etc.
  
   
19.03.2021  
Demararea campaniei de plantare din primăvara a.2021
Având în vedere necesitatea respectării epocilor optime de efectuare a lucrărilor la compartimentul ”Regenerarea pădurii”, planificate pentru I semestru al anului 2021, în scopul asigurării îndeplinirii calitative, în termen și în volume necesare, precum și în contextul Zilei Internaționale a Pădurilor (21.03.2021), începând cu 19.03.2021 a demarat campania de plantare, în baza ordinului Fondatorului înteprinderii - Agenția ”Moldsilva” nr.85 din 19.03.2021.
  
09.03.2021  
Demararea lucrărilor de regenerare a pădurii în primăvara a.2021
În baza odinului pe întreprindere nr.51 din 09.03.2021, a fost dat startul lucrărilor de împădurire și completare a culturilor silvice, ajutorării regenerării naturale, pregătirea solului, semănatul în pepenierele silvice și creare a secțiilor de repicaj, în conformitate cu planul de lucru aprobat pentru I semestru al anului 2021. Lucrările în cauză se vor desfășura până la 16.04.2021, în toate ocoalele silvice, subdiviziuni ale întreprinderii.
  
   
1 2 »»